10 Temmuz 2009 Cuma

atem totem ben seni...

"Totem" kızılderili çizgi filmlerinden öğrendiğimiz, kendisine büyük anlamlar yüklenen değişik nesnelerden oluşturulmuş direğe denirdi. Sonra da futbol maçlarında herşeyin yolunda gitmesi için bazılarının yaptığı hareketlere dendi. (Bi de konuyla alakasız T şeklinde tabela direkleri var.) Dışarıdan her ne kadar saçma görünse de inananın inancı ile doğru orantılı ümit bağladığı kavram...
Belki herkesin bir totemi ya da uğuru vardır. Mesela ben hiçbirşeye "kesin şöyle olacak" demem. Ne zaman desem "kesin" olmamıştır çünkü. Hatta bunu istemediğim şeyler için kullanabilirim, antitotem olarak! Olmasını beklediklerim için başka bir söz söylerim genelde ama yazmayayım totemi kaçmasın... O da her zaman tutmaz zaten :)
İnşallah da bunlardan biridir bence... Hani "inşallah de" der bazıları, demezsen olmazmış.
Tabi pozitif bilim okumuş birinin böyle şeylere güvenmesi zaten çok saçma. Secret gibi. Ama hayatta bazı şeyler insanı çağırır, kozmik çağrışım.
Birşey düşünürsünüz, hiç ummadığınız anda onunla ilgili bir bilgi karşınıza çıkar. Birini düşünürsünüz, bikaç gün sonra yolda görürsünüz...
Ya da bilinçaltımız bazı olayların karşımıza çıkması için bizi o şekilde yönlendirir. Adam Fawer'ın Olasılıksız kitabında bahsettiği gibi.
Bazen sadece gözlerinizi kapayıp, bazı şeyleri hayal etmek ileride gerçekleşmelerine sebep olur.
Olasılıksız da herkesin kendi hayatında istemsiz olarak uyguladığı bu olayın yöntemini bulan ve geleceği görmekle kalmayıp, buna etki eden bir adam anlatılıyor. Toplumsal bilinçaltı aslında hepimizin ulaşabileceği uzaklıkta, sadece bunun için algıları açmak gerek.

2 yorum:

... dedi ki...

Pozitif düşünce sistemi, secret, adak, kozmik enerji... Kimisi din açısından değerlendiriyor, kimisi psikolojik açıdan... Örneğin hamile kaldığınızda sokakta sürekli hamile bayanları görmeniz istatistiki açıdan olasılıkla(tesadüflerle) açıklanırken, davranış bilimleri açısından algıda seçicilikle açıklanabilir. Hıdrellezde çok istediğiniz şeyler için üç niyet ettiğiniz şeyi çizdiğiniz kağıt parçasını gül ağacının dibine gömerek bir sevgiliye, bir eve, bir çocuğa niyetlenmiş olabilirsiniz yada bir yatırın başında dua ederek...Aklınızdan sürekli geçen niyetlerle ilgilidir bundan sonraki yaşamınız. Belki istenen bir sevgili için algıları açık tutarak veya cilve yaparak yada istenen ev için çok para kazanmaya odaklanarak. Önemli olan hedeflemek, niyetlenmek, sonrasında çabalamak, haketmek, başarmak... Hayata karşı yenik durmamak, inançlı olmak, güçlü ve kararlı durmak, ümidi yitirmemek, sonsuz mücadele vermek, isyankar olmamak, ister dinle açıklansın ister pozitif enerji ister secretla. Hepsi farklı metalarla aynı yönu göstermiyor mu sonuçta...Döndürülüp dolaştırılıp aynı isimlerle önümüze sürülüyor, ama iyi yapıyor. Farkındalığımızı artırıyor. Bizi ayakta tutan kavramlar haline geliyorlar.

burcupc dedi ki...

Ayşe'cim güzel yorumun için çok teşekkürler. Senin de dediğin gibi bizi hayata ve hedeflerimize bağlıyorsa hepsi iyidir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...