21 Eylül 2010 Salı

Mükemmel Diyalog Nasıl Yazılır?

Senaryo yazmanın en zor bölümlerinden biri etkileyici diyalog yaratmaktır. Diyalog gerçek hayat konuşması değildir. Ekranda duyduğunuzda öyle gelebilir ama karakterlerin ne dediğine gerçekten odaklandığınızda senaryo diyaloğunun çok daha öz olduğunu anlarsınız.

Bu tür bir diyalog yazmak için bazı anahtar kurallar vardır, hem doğru atmosferi yaratarak hikayeyi hareketlendirir, hem de hikayeyi anlatmadan şekillendirmiş olur.

Diyalog Duyguyu Açıklamamalıdır, Nakletmelidir.

Bir filmi ilk düşündüğünüzde karakterlerin ekrandaki imajlarını hatırlarsınız. Diyalog hakkında sonra düşünebilirsiniz ama sözleri isteseniz de her zaman hatırlayamazsınız. İşte bu yüzden diyalog yazmanın en önemli kısmı satırları kısa tutmaktır.

Yeni yazarlar için senaryo yazmanın en zor kısmı duyguyu harekete geçiren ve hikayeyi olay örgüsünü anlatmadan ilerleten diyaloglar yazmaktır. Zorunlu açıklama bir karakterin hikayeyi ya da olayı açıkladığı bölümdür. (Örneğin Murder She Wrote/ Cinayet Dosyası'nda Jessica Fletcher'ın her bölüm sonunda katili açıkladığı bölüm)Kötü adamların nasıl yakalandığı anlatılır. Özellikle ilginç bir yazım değildir. Kısa yazmaya odaklanmak yerine diyaloğu kati yapın, laf kalabalığını kesin ve yeterli miktarda bilgiyi ulaştırın.

Ama, iyi diyalog yazmak onu sadece kısa tutmak değildir. Ayrıca benzersiz bir iletişim kurmalıdır. Alt metin kelimelerin arkasındaki gizli anlamdır. Bu bir arkadaşın gözlerini devirmesin ve "Tabi, harika!" demesidir. Onun, sizin önerdiğiniz şeyi aptalca bulduğunu bilirsiniz.

En iyi alt metinlerden biri David Trottier'in ünlü kitabı “The Screenwriter’s Bible”dan gelir. Kitap, klasik film, “Double Indemnity”ye refere eder. Filmde, Fred McMurray bir sigorta satıcısıdır ve Barbara Stanwick'e olan ilgisini ifade etmek için otomobil metaforunu kullanır. Barbara der ki; “Bu şehirde bir hız limiti var, Mr. Neff. Saatte elli beş mil.” Adam ne kadar hızlı gittiğini sorar. Kadın cevaplar “Doksan civarı.” Adam der ki; “Motosikletinizden inip, cezamı kesin.” Kadın cevaplar, “Sadece bir uyarı ile sizi bıraktığımı farzedin.”

Senaryo Diyaloğunuzu Geliştirmek İçin İki Yol
İlginç ve anlamlı diyalog yazmak kolay bir iş değildir. Bu iki metodla kendinize yardım edebilirsiniz.

İlk önce, diyaloğunuzu yazdıktan sonra onu tekrar yazın. Kelimelere bakın ve daha ilginç bir şekle çevirebilmenin yollarını arayın, dili daha öz/veciz hale getirmek için gereksiz sözcükleri eleyin. “Vur onu yoksa ben seni vururum” yerine daha zekice birşey deneyin, “Devam et. Günümü şenlendir” yazın.

İkinci ipucu ise diyaloğunuzu sesli okumaktır. Kulağa nasıl geldiğini dinleyin. Dilinizden kolayca akıyor mu ya da garip mi kaçıyor? Sahneyi ileri taşıyor mu, karakterler hakkında bir şey ortaya çıkarıyor mu ya da gereksiz mi, silinirse hikayeyi etkilemez mi?

Bütün fikir, senaryo diyaloğunun senaryo fikri kadar ilginç olması gerektiği ve tesirini eksiltmemesi, artırması gerektiğidir. Esas öz; ilginç diyalogla tamamlanmış bir alt metindir. Artık vakit kaybetmeden senaryonuz için harika diyaloglar yazabilirsiniz.

http://www.screenwritingbasics.com/2010/06/how-to-write-great-dialogue-for-a-screenplay/

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...