10 Mayıs 2012 Perşembe

Dumrul ile Azrail - City of Angels


İnsanlaşmanın tehlikeli tuzaklarından biri olan tanım arayışları, içini usul usul yokladığında anlamalıydı oyunun gizli kurallarına yenik düşebileceğini.
Bir hikâyenin sonunu merak etmenin, her şeyin başlangıcı olabileceğini hiç bilmediği için, kendi kurallarıyla genleşen hikâyelerin, sonunda kimleri içine alabileceğini de bilemiyor. Kendi kendine büyüyen hikâyeler, sonunda kimseyi dışarıda bırakmazlar. Yalnızca kahramanlarını değil, ikinci , üçüncü kişilerini, kimi zaman tanıklarını, hatta dinleyenlerini de içlerine alacak kadar genişleyebilirler. Tıpkı kutsal kitaplardaki hikâyeler gibi... Hangi hikâyenin kıyısında kendi hikâyeniz başlar, bunu kim bilebilir ki?
Ben gücümü ölümden alırken, ölüm benden gücümü almıştı. Bunca yılın döngüsü, görünmez elimin dengesinde benden habersiz terazi değiştirmişti. Beni öldüren aşk, aynı zamanda derin bir yaşama gücü vermişti bana. Ölümsüzlükten cayıp yaşayacaktım. Bir gün, onu bulmak ümidiyle yaşayacaktım.

Metinler: Dumrul ile Azrail /Yedi Kapılı Kırk Oda - Murathan Mungan

İlk Yayın:13.04.2011- 08:57

6 yorum:

Hayal Kahvem dedi ki...

Selam Burcu,
Murathan Mungan'ın bu öyküsü var ya.. Of! Çarpar insanı.. Sonu öyle sürprizli biter ki.. Şaşar kalırsınız öyle... Ben bir ara yazmıştım Hayal Kahvem'e bu öyküsünü... Şiirleri gibi öyküleri de çok etkileyicidir sevgili yazarın... İyi ki vardır Murathan Mungan Burcu... İyi ki!

Murathan Mungan aziz Türkçemin en leziz anlatıcılarından biridir. Çok severim.. Çook:))

burcupc dedi ki...

Selam Hayal Kahvem
Sizin Murathan Mungan'ı ne kadar sevdiğinizi biliyorum, eğer dedim bilgisayar başındaysa HK, mutlaka yorum yazar, yanıltmadınız beni, sağolun :)

Katılıyorum çok çarpıcı bir öykü... Hele Dumrul'un annesi, babası ve karısının sevgiyle ve Dumrul'la kurdukları bağ nasıl tanıdık ve bildik. Dumrul bu toprakta yetişmiş erkeklerin büyük çoğunluğunun temsili. Ya Azrail'in gözünden insanları anlatışına ne demeli...Usta bir öykü anlatıcısı olmanın sırrı bu herhalde...

Selamlar, sevgiler.

Hayal Kahvem dedi ki...

Hımm... Biliyorsunuz Deli Dumrul bir Dede Korkut öyküsü. Aynı öyküyü biz Murathan Mungan algısıyla okuduk bu kez. Orijinalinde Deli Dumrul'a ne annesi ne babası kendi ömrünü verir. Karısı kendi ömrünü kocasına verebileceğini söyleyince, Azrail anne ve babasının canını alır, Dumrul ve karısının canını bağışlar.
Böyle bir son beklerken... Nanananom... Öykünün sonu çok farklı bir tatta biter:) Azrail... Evet Azrail... Anlatmayayım sonunu.. Çünkü öykünün başı bildik zaten. Esas sonu vurucu...

Burcu, bakın ben bu öyküde insan sevgisinden ya da memleketteki erkek vaziyetlerinden ziyade,çok hoş bir sevdalanma tadı almıştım. Yoksa öykü çok bilindikti zaten. Fakat o yeni tomurcuklanan aşk var ya.. Ve neticesi... Çok çarpıcıdır.

O kitabın tüm öyküleri abartmıyorum, Türk Edebiyatı'nın en değerli öyküleridir. Ne yazık ki,farkında değil pek çok kimse... Murathan Mungan sahiden edebiyatımızın en büyük yazarlarından biridir bence.

Yaa, böyleyken böyle işte:)) Oldu mu bu yazılar Murathan Mungan'a güzelleme:) Şimdi cila atıyorum da belleğime... Yarın İstanbul'dan yeni kitabını alacağım kısmetse:))
Şairin Romanı... Oy oy oy! Başım döndü yeminle... Şimiden ayağımı yerden kesti bile:))

burcupc dedi ki...

Ben de sevdalanma bölümünden özellikle bahsetmedim HK, zaten filmle bağlantısı burada... Dumrul gibi ölüme meydan okuyan güzel doktor Maggie'yi saymazsak :))

Dede Korkut'ta anne ve babanın canlarını vermediklerini biliriz ama neden vermediklerini Murathan Mungan öyle güzel açıklamıştır ki... Burada canını veren yine Dumrul'u sevendir tabi, en çok sevendir, en yeni sevendir deyip okuyacak olanların hevesini kaçırmamak için burada bırakalım :))

Ben de bugün öğlen alacağım Şairin Romanı'nı ve hemen başlayacağım, çok merak ediyorum...

MAVİ TUTKU dedi ki...

Beni öldüren aşk, aynı zamanda derin bir yaşama gücü vermişti bana. Ölümsüzlükten cayıp yaşayacaktım. Bir gün, onu bulmak ümidiyle yaşayacaktım.


İşte bu...

burcupc dedi ki...

Sevgili O.K.A.-MAVİ TUTKU
Murathan Mungan sever misiniz bilmiyorum ama öneririm.

Selamlar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...