12 Temmuz 2011 Salı

In Treatment

In Treatment 1. sezonunda, bir psikiyatristin hastaları ile olan terapi seanslarını, on yıldır görmediği eski terapisti ile buluşmalarını ve özel hayatını anlatan bir dizi. Başrollerinde Gabriel Byrne ve Diane Wiest'in yer aldığı dizinin en büyük özelliği, mekân olarak sadece terapist görüşme odasında geçmesi ve buna rağmen izleyiciyi sıkmadan, merak duygusunu kaybettirmeden izlenmesi. Özgün senaryosu İsrail televizyonlarında yayınlanan "Be Tipul" isimli diziden birebir alınan In Treatment'da haftanın her günü bir hastaya, son günü ise Dr. Paul Weston'ın (Gabriel Byrne), kendi terapisti Gina (Diane Wiest) ile görüşmelerine ayrılır. Hastaların dağılımı ise şöyle; Paul'e takıntı derecesinde âşık olan Laura'ya pazartesi günleri, Afganistan'da üstlendiği görev sonucu masum çocukların ölümüne sebep olan üstün yetenekli savaş pilotu Alex'e salı günleri, intihar girişiminde bulunmuş ergenlik çağındaki jimnastikçi Sophie'ye çarşamba günleri, ikinci bir bebeğe sahip olup olmama konusunda kararsız çift Jake ve Amy'ye perşembe günleri ve Laura'nın aşkı ile evliliği arasındaki kalan Paul'e, Gina ile görüşmesi için cuma günleri ayrılmıştır.
In Treatment, bir dönem ve belki hâlâ mit olan, psikiyatriste, psikoloğa gidince tüm dertlerin çözümleneceği düşüncesini yerle bir ediyor ve şunu söylüyor izleyiciye: Eğer bazı davranışların nedeni öğrenmek ve değiştirmek istiyorsanız, o eylemlerin tüm anlamını yitirebileceğini ve o güne kadar kurulmuş olan dengenin tamamen değişeceğini göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü savunma mekanizmalarını veya diğer kalkanları hayat tecrübelerimiz dahilinde oluşturuyoruz ve bunların sebeplerini öğrenmek bir anda sizi amaçsız bile bırakabilir.
David Lynch'in dediği gibi;
"Herşeyin ne anlama geldiğini ya da nasıl yorumlanacağını bilmemek daha iyidir, çünkü aksi takdirde olayları kendi akışına bırakmaya korkarsınız. Psikoloji, gizemi ve büyü niteliğini yok eder. Anlamlardan konuşmak beni çok rahatsız ediyor. Çünkü anlam çok kişisel birşeydir ve herkese göre değişir..."
Yine de izleyin, savunma mekanizmalarınızı ve nasıl aldatıcı olabildiklerini görün derim...

5 yorum:

FFatiHH dedi ki...

yeni şeyler arıyorum aslında. güzel olabilir. teşekkürler :)

burcupc dedi ki...

Rica ederim. Yeni bir film önerim olacak onu da izlemenizi tavsiye ederim.
Selamlar

FFatiHH dedi ki...

tamam beklerim. zaman çok artık :)

didem dedi ki...

Ilginc bir konusu varmis. Merak ettim simdi. Gerilim degil di mi?

burcupc dedi ki...

Gerilim değil, janrı drama diyebiliriz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...