13 Aralık 2010 Pazartesi

Sahibinden Pilates...




Kaç zamandır ne yana baksam herkes pilates yapıyor!!! Madonna'sından Ebru Şallı'sına kadar herkes!Öyle ki haftada en az iki kez yapmayanı dövüyorlar!..

Merak ettim nedir, ne değildir, araştırdım. Gündem dışı kalmak hiç istemem çünkü!

Alman Joseph Pilates tarafından "dünya premieri" 1930' larda yapılmış bu spor, 2000' li yıllarda patlama yaşadı. Pilates, çocukluğunda bir çok hastalık geçirmiş ve vücudunu yattığı yerden güçlendirecek, direncini arttıracak hareketler keşfetmiş. Daha sonra da spor yöntemi olarak bu hareketleri 1. Dünya Savaşı sırasında sakatlanan ve hareketsiz kalan askerlerin tedavisinde kullanmaya başlamış. Sırt ve bel kaslarını güçlendiren, vücutta tüm kasları çalıştıran, omurların arasını açarak 2 cm'e kadar boy uzaması sağlayan ve dik durmaya yardımcı olan bu sporu yapmaya karar verdim.

Önce spor salonlarını araştırdım. Ofise yakın bi tane buldum ve randevu alıp görüşmeye gittim. Bana önce bi dolu soru sordular, sonra salonu gezdirdiler. Herşey çok güzeldi fakat sadece pilates dersi almak mümkün değildi ve yıllık üye olmak gerekiyordu. Kendimi o kadar spor sevdalısı görmediğimden üye olmadım. Pilates rüyam böyle son bulmadı tabii ki. Omurlarımın arasını 2 cm açacaktım. PC karşısında dik oturmaya çalışıp, gardımın 5. dakikada düşmesine engel olacaktım. Dolayısı ile ben de Pilates cdsi hediye eden bir kadın dergisi aldım!!! Hem ekonomik hem de kolay ulaşılır bi yöntem. Ver 5 lirayı, istediğin an evinde pilates yap... Daha ne isterim!

İlk fırsat bulduğumda şunu bi deneyeyim dedim. Jimnastik minderini tv'nin karşısına yerleştirdim. Cdyi çalıştırdım. Her bedava cd kaydında olduğu gibi kalite berbattı! Çeviriler sonradan geliyor, hareketler karışıyordu, üstelik seslendiren kişinin sesi o kadar monotondu ki mindere yatıp uyuyasım geldi! Sonunda minderde yatmak zorunda kaldım gerçi ama kesinlikle uykudan değil! Cd'nin başında bu spora başlamadan önce doktorunuza danışın diyordu, doktora danışmak komik geldiği için bi deneyeyim dedim ve gayet iyi gitti. İkinci bölümde eğer vücudunuz yeterince esnek değilse burdan sonra devam etmeyin diyordu ama basit görünen bi hareketti ve yapayım dememle mindere serilmem bir oldu! Başkalarını sakatlıktan kurtaran veya iyileşmelerine yarayan spor beni hareketsiz ve yerde bıraktı. Bacağımdaki acının geçmesi sanırım 10 dakika sürdü... Hintli pilates uzmanının anlattığı gibi bacaklarımı dümdüz uzatmışken burnumu dizlerime değdirecek kadar esnek olmak sanırım benim için bi hayal! En iyisi bisikletime ve tenis egzersizlerime geri dönmek. En kötüsü raketle kendi kafama vururum ki bu daha düşük bi ihtimal!
Pilates cdmi satmaya karar verdim, çok temiz hiç kullanılmamış, bi deneme sürüşü yapılmış, sahibinden...

Not: Bu yazı ilk kez 13 Aralık 2006'da yayınlanmıştır. 

11 yorum:

Hayal Kahvem dedi ki...

Hey, Burcu kaç yıldır yazıyorsunuz siz? Bu yazıyı 2006 da yazdınız öyle mi? Vay canına sayın seyirciler. Yaşı küçük yazı tecrübesi büyük bebeklerden birisiniz demek ki:)

Burcu, siz o pilates cd sini bir an önce elden çıkarmaya bakın.. Hemen bir hip hop la spor yapma cd si edinin.. Ya da ben çoğaltıp size göndereyim.. Bakın..

Eğer benim gibi iştahlı biriyseniz, formunuzu korumak için spor yapmaktan başka yoktur çareniz. Aslında Tembellik Cumhuriyeti'nin baş komutanı benimdir... "Ne güzel çalışmamak, arkasından da dinlenmek!" diyen Meksikalılar'la uzaktan akraba olduğuma eminim. Hayat şartları işte... Babadan altınlar kalmadı ki külçelerce... Geçinmek için mutlaka çalışmak gerek. Hele bu zamanda "Ekmek, aslanın ağzında"ysa... Çalış babam çalış... Eeee! Bari çok çalışıyorsam, keyfime göre yemem gerek... Ama öyle yiyip kilo almayan şanslılardan değilim. Biliyorum ki yedikçe kilolar yerleşecek. En başta bu nedenle, spor yapıyorum işte... Son hevesim Hip Hip dansla kilomu muhafaza etmek! Bayıldım ben Hip Hop dansına yeminle... O kadar zevkli ki anlatamam!Ooo! Here we gooo! diyorsunuz ve Hip Hop la dansa başlıyorsunuz.. Hımm.. Vücudunuz her dem gergef kalıyor:) Müthiş!

Müge dedi ki...

Ben de spor özürlü bir vatandaş olarak hep merak etmiştim ama sayenizde öğrendim.. sağolun :)

Hayal Kahvem dedi ki...

Peki şimdi gelelim pilatese:) Bunca yıldır pilates yaparım isminin nerden geldiğini bilmiyordum. Sayenizde öğrendim. Teşekkür ederim.

Haftada üç akşam spora gidiyorum Burcu. Bir akşam pilates yapıyoruz.
Acaba diyorum ki sizin çok temiz hiç kullanılmamış, bi deneme sürüşü yapılmış, sahibinden satılık pilates cd nizi benim hip hop cd'mle değiştirsek mi ki:)) Evde yaparım pilatesimi.. Siz de hip hop denersiniz.. Hem Hintli pilates uzmanının anlattığı gibi bacaklarınızı dümdüz uzatmışken burnunuza dizlerinizi değdirmek için uğraşmazsınız.. Hiç gerek yok.. Onun yerine hip hoopp!
Hippp hoopp:)) Ne dersiniz:)

burcupc dedi ki...

Selamlar HK ve Müge :) bunca yıldır değerinden hiçbir şey kaybetmemiş pilates:) ben geçici bir moda sanmıştım...
Sevgili HK bu teklifinizi çok beğendim neden olmasın :)

Hayal Kahvem dedi ki...

Mümkün mü pilatesin modasının geçmesi Burcu? Nerdeee?

Sizin yaşınız henüz çok küçük tabii. Henüz farkında değilsiniz.
Zamanla mecburen ihtiyaç hissedeceksiniz. Hani soruyorsunuz ya bana her gün nasıl yazı yazıyorsunuz diye.. İşte sırrım Burcu.. Pilates sayesinde.. Kaslar öyle gerilmeye alışıyor ki PC karşısında dik oturmaya çalışıp, gardınızın 5. dakikada düşmesi istesiniz de mümkün olmuyor. Eee.. Boş durmayayım da yazayım bari bir şeyler diyorsunuz bu durumda işte.. Yani her gün yazı yazmamın sebebi pilateste:)Böyleyken böyle:)

DURSEL dedi ki...

blogda dolaşırken kendimi burda buldum Pilates başlığınız itiraf ediyorum bana demode geldi yazınızı okurken şaşırdım çünkü magazin boyutunu saymazsak ne de olsa eskisi kadar rağbet görmeyen bence spordan kurtulmanız isabet olmuş. Yazık ki yazının 2006'da yazıldığını görünce zamanın bize birşeyler katmadan uzun yol kattediği ortaya çıkıyor.

benim gibi buna üzülenlere komik bir de pilates klibi

http://www.youtube.com/watch?v=vTj_4sYlPJ4

burcupc dedi ki...

@HK, bunca yıldır modasının geçmemesinde gerçekten var herhalde bir hikmet :) ben şu cd'yi tekrar izleyeyim en iyisi...

@DURSEL, merhabalar, öncelikle hoşgeldiniz. Ben bu yazıyı ilk olarak yazılı ve görsel basında pilatesin bu kadar abartılmasına tepki olarak yazmıştım. Son 4 yıl içerisinde sağolsun basınımız pilatesin gayriresmi sponsoru olma görevini bırakmadı.Neredeyse elit ve modern olma kriteri olarak sayılır hale getirdi ama bunun yanında yararları olduğu da çok açık...

Selamlar

Hayal Kahvem dedi ki...

Burcu, ne yazık ki yazılı ve görsel basında fazla gündeme gelen her şeyin moda diye algılanma hatasına düşülüyor kimi zaman. İşte Dursel vermiş komik bir pilates klibi. Bunu seyredince ben pilates yapıyorum kim diyebilir ki? Siz de zaten ne olduğunu daha tam anlamadan tepki diye yazdığınızı söylüyorsunuz.

Pilatesin ne olduğunu bilenler, pilatesin elit ya da modern olma kriteri olmadığını da bilirler.Ben pilates yapan ve yararını gören biriyim. Şimdi bunu söyleyince kendimi elit ya da modern mi hissettim. Yoo.. Bilakis köyde yaşadığımı ve köy insanı olduğumu her zaman gönül rahatlığı ile söylerim. Ayrıca bel ve sırt ağrısından muzdarip olan iki arkadaşım yıllardır yaptıkları pilates sayesinde sağlıklarına kavuştuklar.. Aslında bu tip konularda ön yargılı olmamak daha geniş bakmak lazım. Basının abarttığı her şey tu kaka değil.. O kadar yazı ve söz kirliliği var ki bunları ayıklamak kolay değil tabii siz de haklısınız. Ne diyelim? Allah muhtaç etmesin:)

burcupc dedi ki...

Esasında burada aynı fikirdeyiz, kesinlikle yararsız, sırf moda için yapılan bir şey olduğunu iddia etmiyorum ben de. Benim tanıdıklarım arasında çok faydasını görenler var. Keza siz kendiniz de söylüyorsunuz. Benim alıp veremediğim basınla aslında. Şimdi de bir mono sodyum glutamat çıkardılar zannedersiniz ki yeni bulundu... Evet fazlası zararlı olmakla beraber yıllardır var hazır çorbalarda, pudinglerde vs. Gelin görün ki bu mal bulmuş mağribi halleri, neyse...

Gazetelerin web sayfaları arasında dolaşıyordum dün akşam. İki büyük gazetemizde ikişer "felaket geliyor, kıyamet alameti" haberi, bir tane kayıp kıta "Mu" haberi gördüm... Isıtıp ısıtıp veriyorlar. Yani ezcümle hareket oyuncuya değil topa, sevgili HK... Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.
Bu arada yemek tarifleriniz nefis birazdan misafirliğe geleceğim sitenize :)

Sevgiler

Hayal Kahvem dedi ki...

Burcu ne demek istediğinizi çok iyi anladım. Dert etmeyin. Yazının farklı yönlerinden tutmalıyız ki muhabbet olsun değil mi? Yoksa, ne güzel yazmışsınız elinize sağlık, valla ne demode bir spor çok haklısınız derim. Konu biter:)
Oysa farklı yönleri konuşa konuşa bakın pilatesten geldik kayıp kıta "mu" ya:))

Artık ben bu "mu" ya da bişi demiyim:))Şimdi bir başlarım sabah elmalı tart yedim. Kendimi gökyüzünde kayan yıldız sandım. Bi baktım karşımda kayıp kıta "mu"!!
Aaa! Öyle salına salına gökyüzünde dolanmıyor mu:))) diye:))

Boşverin! Haydi yemek yiyelim:))

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

Şimdi "gökyüzünde kayan yıldız" cümlesini görünce, atlarım ben hemen :))) İntihal var hocam :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...