12 Ekim 2010 Salı

Gran Torino


Gran Torino bendenizin çok sevdiği Clint Eastwood'un 2008'de yönettiği filmi. Bir çok ödülü ve adaylığı bulunuyor. imdb'de 10 üzerinden 8.4 aldığını da izledikten sonra öğrendiğimi belirterek konuya gireyim. Yazarınızın, okul çıkışı önce döner yiyip sonra üstüne turşu suyu içip ve turşu yedikten sonra bir de boza patlattığı günler nasıl geçmişte kaldıysa, pek muhterem Clint abimizin de Kirli Harry'lik, sonracığıma Bir Avuç Dolusu Dolar İçin'lik zamanları daha da gerilerde kalmıştır. Kendisi Michigan ahalisinden olup, etrafı Hmong denen Çin, Tayland ve Vietnam'da yerleşik çekik gözlü güzide ırkla çevrilmiştir. Kore savaşı sırasında yaşadıkları yüzünden bütün hayatı mahvolmuş olan huysuz Walt ile Vietnam savaşı yüzünden ülkelerinden göçetmek zorunda kalan komşuları arasında, gel zaman git zaman bir dostluk başlar. O kadar ki Walt'a ailesinden, çocuklarından daha yakın olurlar. Walt bir taraftan Thao ve Sue ile arkadaşlığıyla özellikle Thao'ya hayatı öğretirken kendisi de onlardan nasıl huzurlu yaşanacağına dair bir şeyler öğrenir.

7 yorum:

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

efendim, bu Clint dedemiz, kaç yaşına gelirse gelsin, hep bir omuzu düşük yürümeyi ihmal etmiyor. Kendisinin artık efsane olmuş kovboy filmlerini ezbere bilen bir kuşak olarak merak ettiğim bir şey vardır.
O meşhur filmlerin arasında birde "Paint Your Wagon" gibi müzikal filmde niye oynamıştır :)) Benim gibi, vahşi batıda geçip de içinde Clint olan filmleri hep aynı ayar zanneden izleyiciler için sükut-u hayal olmuştur. Clint tam yerinden kalkıp adama iki tane patlatacak veya çekip tabancayı adamı furacak dediğimiz yerde, Clint abimiz başlar bir şarkıya :) Yazıktır seyirciye :))

Fekat bu döner+turşu suyu + boza üçlüsü hiç fena değilmiş :)) Üçlü priz gibi faydalı bişiye benzio :)
Bizlerde o zamanlar tee göztepeden taksime noot+pilaf yemeye giderdik ordaki seyyar satıcılardan :) (ki çoğunlukla maraşlı olurlar hep) Tabi o zamanlar akbil değil mavi kart vardı. (Paint programında özenle silinip tarihi değiştirilmiş kuponlardı tabe:)
Dolayısıyle ulaşım bedava şeklindeydi :)

Heh, ne diyorduk. Bence Clint artık emekli olsun :))

Selamlar :)

burcupc dedi ki...

Tomrukcan, aklıma getirdiniz sağolun, Clint Eastwood aynı zamanda müzisyendir. Millon Dollar Baby'nin müziklerini de kendisi yapmıştır. Changelling'in de öyle sanıyorum. Yok bence emekli olmasın, devam etsin olduğunca. Bir Oscar ödül töreninde annesi ve eşi ile gelmişti sanıyorum. Annesine ona verdiği genler için teşekkür etmişti. O da maşallah 100'e yakın bir yaştaydı sanıyorum. İyice yaşlandıkça anne-çocuk, baba-çocuk tam arkadaş oluyorlar galiba...

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

Bir programda oğlunu görmüştüm Clint'in. Tıpkı babası :) Ama o müzisyenmiş ve sinemaya pek bir mesafeliymiş.
Hani diyorum ki, Sergio Leone gibi bir yönetmen bulunsa, Clint'in oğlunun oynadığı bir western filmi olsa, şahane olmazmı :)

Gerçi Clint dede kovboy filmleri ile ilgili son sözünü "Unforgiven" da söylemişti sanırsam...

Selamlar

burcupc dedi ki...

Keşke diyorum, yukarıya müziğini yükledim Gran Torino'nun. Çok güzel... Unforgiven da nefisti, ben A Perfect World'ü sevmediğimi hatırlıyorum bir tek, neden acaba...

"Sihirbazın şapkasında sıkışıp kalan tavşan" dedi ki...

Müzik çok güzel gerçektende... Üçüncü turdur dinliyorum :)
A perfect World'ü izlemedim ben maaselef, o yüzden bişiy diyemiyorum.

Ama gene kovboy serisinde "Hang 'Em High" , "Two Mules for Sister Sara", "The Outlaw Josey Wales", "High Plains Drifter", "Pale Rider" ları izlemiştim. Aslında, yani bana göre High Plains Drifter ile Pale Rider üç aşşa beş yukarı aynı temaları işlemiş ama, Clint'in kovboy hali için izlenir :))

Hayal Kahvem dedi ki...

Heyy..Hep gördüm bir türlü muhabbete dahil olamadım...
Neyse... Şimdi kuyruğundan yakaladım:) Clint Eastwood öyle mi? Offf! Şimdi yanınızda olsaydım da ıslığımla size çalsaydım:) Clint Eastwood’un kulakları çınlatılıyorsa… Oy oy oyy!
"niriniri niiii... niii niii niii" gelir aklıma benim… İyi Kötü Çirkin… Hatırlasanıza Clint Eastwood (iyi), Lee Van Cleef (kötü) ve Eli Wallch (çirkin)’dir ve filmin müziği var ya...
Offf… Bitirir beni bitirir.......

burcupc dedi ki...

Hem İyi Kötü Çirkin'i hem de Sara'ya İki Katır'ı izleyesim geldi benim de ne güzel filmdi o. Shirley McLaine'li... Hey gidi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...